Posts

Showing posts from 2010

Berakhir nyer......

Image
Salam..alhamdulillah..syukur... dah habis da final exam..lega rasanya.. just tawakkal aje la result nanti...usaha2 dah..
urmm..pejam celik pejam celik..dah sampai dah hbis aq untuk sem 3 ni.. sekejap jer masa kan.... 6 bulan...berlalu.. memang dugaan bagi aq sem nih.. subject2 killer..masalah ulang alik ke kampus....xda masa.. huuhuhuh1!!ape2 pon..aq perlu ingat... ini baru dugaan kecil dunia... ade someday tu aq x tahan sangat..huuhu.. siap apply upu tukar cos(upnm)..eehehe..xpelah..kalo dapat dapatla..tapi asasi..result spm aq x gempak sngt pon..susah la nk dapat kot.. kalo x aq mesti teruskan dengan engineering nih.. lagi pon silap aq juga... x study..just take easy sangat,,, lepas ni jadi pengajaran untuk aq....
lagipon sekarang dah half year aq kat ump...kalo keluar rugi lak .. bila pikir2 balik Aq kena bersyukur dengan apa yang ada kan... sekarang aq dah berjaya harungi sampai sem-3..lagi 3 sem jer untuk aq habiskan dip aq ni.. so pas tu..sambung degree..lambat ckit la..x macam budak2 bijak dari mat…

Analog..can i understand u?

salam..ermmm...
bersukan dgan stdy..mana lagi penat erk?? rasa2 macam study penat agi... huhu..mental2!! sabar sabar n sabar.....
aDuh!!sekarang tengah study analog electronic... nak kata senang nampak macam senang...bila nak buat... waduh2....susahnyer...ni lah akibatnyer study last minit kan... before ni lepak jer kejer...study x nak...huuhu..insaf2!!
apa2 pon aku must go on... never said can't because u can!!!
be different make different..(hee..last2 minute baru nk insaf)
Permudahkan lah urusan hambaMu ini yaAllah... tabahkanlah hatiku....
usaha+doa= tawakkal....

setianya...:)

salam.. aduh penatnyer study tadi.. alhamdulillah setelah habis study P.control ststem.time for rest lak.. hurmm...dalam duk rehat2 aq terdngar pulak lagu nih...KEKASIH by devotees.. hehe..hmm..teringat pulak video kat fb tentang lagu nih... so apelagi..download la... :)
Sebenarnya bukan aper... nampak jer jiwang lirik lagu ni.. tapi ada juga some part tu dapat memberi  motivasi dan peringatan buat aq..he~~
tapi mengenai video nih.. memang saya tabik arh pasangan ni... setia hingga ke akhir hayat.. walau datang berbagai dugaan dalam kehidupan.. mereka tetap setia,,huhu,,

lirik: Kasih telah terbina sebuah mahligai
Menjadi tanda Agungnya cinta kita
Kasih telah ku binakan sebuah istana
Menjadi tanda cinta sejati

Megah menghiasi taman kasih kita
Dan diringi haruman firdausi
Dikaulah permaisuri di hati suami
Penyejuk mata penenang di hati

Tapi angin yang mendatang
Bagaikan badai yang melanda
Kau pergi dulu tanpa menunggu ku
Kerna takdir ku relakan jua

Kekasih akan ku pahatkan doa ku
Di dalam lena dan jua jagaku
Kekasi…

cHange please!!!!!

Image
Aduh..dah nak final exam.....
kenapa la aq still malas nak stdy...
time stdy week ni la untuk aq ulangkaji..
bila nak stdy..mesti hilang mood stdy...
apa la yg dah jadi pada aq ni....

Usaha2..tlong la pleeaasssee!!!!
change!!!!!!!!!!!
kau mesti kuat zal....
u can do'it...

"Success = ability effort n ability using time"
so why u still here....
wake up..
take the changes to get success
establish must be strong to change...
be a good student..be the best student

Learning is never end..

sahabat..

Image
Mari kita fahami lirik ini...hehe thakz kpada semua yang menjadi kawan2 aq... aq hargai korang semua.. walaupon sesaat sekalipon perkenalan antara kita.. ia tetap mmberi suka duka pada kita semua.. Maaf kalau ada silap dan salah saya yer..~`.

=SAHABAT-HAWARY=

Pertemuan...telah ditakdirkan... antara kita tidak pernah dirancangkan... manalah takdir hendak dilawan... semuanya ketentuan tuhan...
wahai sahabat sematkan semua kenangan yang telah bersama sama kita lalui suka dan duka memburu impian.. moga teguh..nya ikatan ini..
sahabat...yang amat ku kasihi..(kasihi..) susah senang kau disampingku(di sampingku..) kehadiran dikau disisi...(sahabatku).. mengubat sepi dihatiku...
wahai sahabat sematkan semua kenangan yang telah bersama -sama kita lalui suka dan duka memburu impian... moga teguhnya ikatan ini...

Jadilah kamu Buta,Bisu,Bakhil dan Papa...

Image
Habbatus Sauda' Seorang lelaki yang diidamkan
Ialah seorang buta, bisu, bakhil dan papa…
Biarlah dia seorang yang buta
Buta, Kerana matanya sunyi daripada melihat perkara-perkara maksiat dan lagha
Kerana matanya terpelihara daripada memandang aurat wanita ajnabi
Asalkan kedua matanya terang dalam memerhatikan keagungan ciptaan Allah
Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Ambon, Bosnia dan seumpananya

Biarlah dia seorang bisu
Bisu, Bisu daripada pujuk rayu yang bisa menggoncang keimanan
Bisu daripada mengungkapkan ucapan yang bisa meracun fikiran
Bisu daripada perkataan yang bisa mendatangkan kekufuran
Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingat Tuhan
Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran
Asalkan dia petah membangkang kemungkaran
Dan lantang menyuarakan kebenaran
Lelaki yang aku idamkan ialah seorang yg bakhil
Bakhil, Bakhil dalam memberi senyuman
Pada wanita yang bukan mahramnya
Bakhil dalam meluangkan masa bertemu janji dengan wanita …

Ujian untuk ku....

Image
SAbar n trus bersbar... aduh.. itu hanya Ujian Dunia.. bru kecil....
Demam...ar..time minggu buzy plak.. tadi mmng x terdaya sngat.. terpaksa skip kelas dari 2jam only 40 minit jer .. Miss sory skip kuliah.. x tahan sgat tdi..sy trus keluar n pergi psat ksihatn..
Pas2 ambik ubat.jer..trus je gi surau n iktikaf..hehe tido la.. 2jam..ttdo..n bngun dngan x terdaya nyer..trus slat zohor.
petang plak dalm kul 4 ada test.. perhh meraung aq.. selsema,sakit badan,sejuk... tERpaksa juga aq jawab dengan redhanya...
Tawkal jer la..mmng x terdaya dh..
Tapi skrng Alhmdulillah..just selsma ckit.. hbis test kul 6..slat asar n btolak dri ump pekan 6.30 skrng bru smpai kul 7.30 ..penat sngt.. time makn plak..nasi bujang jer la..
esk ada lagi test n oral... test bi... oral Spanish.. "Hola.Me llma M.Zal shafiq tengo diecunueve anos".. he lbih kurang macm tu la bahasa spain..
Ape2 pon hopefully..aq dpat wat yg terbaik.. Tnpa izin dariNya..aku x kan terdaya harungi semua ni "Doa ...Sbar..Tawakkal..."

Apa yang kita suka x semestinya org lain akan suka...

Apa yang kita suka x semestinya org lain akan suka...
Aq x kisah pon..aq just bgtau,,aq just nak share dgn kau.. tpi silap...ok fine.. aq mlas nk kongsi apa2...
Lepas ni apa yg aq buat biar aq jer yg tau... kalo nk crita kat kau.kau bkan berminat pon.. buat malu aq jer nk kngsi crita..
Aq tau..aq bkan la pandai sngat pon.. lpas ni.. Buat je la apa2 pon..aq x kisah.... Aq dengan hal aq...k..
Susah nk puaskan hati semua...Aq bukn yg terbaik..

Jom Zikir & Fikir bersama....

Image
5 soalan Apa dan BAGAimana AsaL-usul kIta?Adakah maTi daLam kAwalAn kita?Mati-Tamatlah  seGAlanya?Siapa KiTa DaN  unTuk Apa hiDup ini?BagaiMAna Kita Beroleh JawaPan KepADa segala SoAlan ini...?
SOALAN 1: APA DAN BAGAIMANA ASAL-USUL KITA?
Kita adalah makhluk yang diciptakan oleh Allah s.w.t tidak lahr dengan sendiri, ibu bapa hanyalah jalan atau wisalah untuk mengeluarkan kita tetapi mereka bukan  pencipta kita. Sebagai bukti,masih ramai ibu bapa yang tidak memperolehi anak walau  mereka sangat menginginkannya lantaran kuasa dan upaya penciptaan itu bukan milik mereka.
Firman Allah s.w.t:
Yang menciptakan tiap-tiap sesuatu dengan  sebaik-baiknya dan dimulakanNya kejadiaan manusia berasal dari tanah;(7) Kemudiaan Dia menjadikan keterunan manusia itu dari sejenis pati, iaitu dari air(benih) yang sedikit dipandang orang(8) As-Sajdah..
Siapa pun dan bagaimana pun kita ari ini, ia bermula dari satu titik permulaan atau pintunya iaitu bermula dari sehembus nafas dan nyawa nyawa yang ditiupkan Allah s.w.t kepa…

Malam pErtaMa Kita???

Image
Satu hal sebagai bahan renungan kita... Tuk merenungkan indahnya malam pertama Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam dn Hawa

Jesteru malam pertama perkahwinan kita dengan Sang Maut Sebuah malam yang meninggalkan Isak tangis sanak saudara..

Hari itu ....mem pelai sangat dimanjakan Mandipon..harus dimandikan Seluruh badan kita terbuka... Tak ada sedikitpun rasa malu.. SEluruh badan digosok dan dibersihkan Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan Bahkan lubang2 itupon ditutupi kapas putih...
Itulah Sosok Kita.... Itulah jasad Kita waktu itu
Setelah dimandikan.., Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih Kain itu jarang orang memakainya.. Karena sangat terkenal bernama Kafan Wangian ditaburkan kebaju Kita.. Bahagian kepala..,badan..,dan kaki diikatkan Tataplah ...tataplah..itulah wajah kita Keranda pelamin ...langsung disiapkan Pengantin bersanding sendiriaan..
Mempelai diaarak keliling kampung yang dihadiri tertangga Menuju istana keabadiaan sebaga…

Penat sAngat..aq x tahaN!!!

Image
Penatnya Ya Allah... setiap hari2 ku lalui mesti ada onak dan cabaran.. Diri ini hanya mampu menempuhi kerana mendapat kekuatan daripada mu ya Allah
Bila time2 nk test n final exam..bgini lah jadinya...
Tpi yang aq X tahannyer ulangalik ke ump PEKAN.. serius aq xtahan..aq sabar jer.... pergi awal pagi..blik lewat petang.. cam tu la rutin harian budak2 fkulti elktrik n fkulti mekanikal yg stay kat Gambang.
Bila aq tngok bdak2 fkulti lain best jer...ada rehat..juga.. x la buzy cam ktaorg... hbis kuliah trus balik bliik..ktorg plak...kna beratur naik bus..kena tunggu org penuh dlm bus bru betolak..pas tu makan masa dekat sejam plak...
Seriusly so tiRED... HanyA Allah jer yang TAHu... Bukannya dri ini x bersyukur dengan apa yg ada... tapi hambaMu ini perlu kan kekuatan drpad Mu ya Allah..

PeRKOnGsIAN.... (sINAr jUMAAT UMP)..

Image
ISLAM ITU INDAH DI SISI ALLAH


Renungan:4 lelaki Yang di tarik Wanita Ke Neraka
AYAHNYA: Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak2 perempuannya di dunia, dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji, & sebagainya.Dia memperbiarkan anank2 perempuannya tidak menutup aurat...tidak cukup kalau dengan hanya memberi kmewahan dunia sahaja memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.SUAMINYA:Tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya bergaul bebas d pejabat,memperhiaskan diri bkan utuk suaminya tapi untuk pandagan kaum lelaki yg bukan mahram apabila suami mediam diri walaupon dia seorang alim seperti solat tidak tangguh,puasa tidak tinggal maka dia akan turut d tarik oleh isterinya.
ABANG2NYA:APabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abangnya...jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adik perempuannya dbiarkan melencong dari ajaran ISLAM ..tunggulah tarikan …

alahamdulillah..selesai juga ..selamat HAri raya semua MAAF silap salah Aku

Image
Harini syukur Alhamdulillah....selesai juga puasa sunat 6 syawal aq....Walaupon byak cabaran nyer dapat juga aq tempuhi dengan keizinan-Nya...
Antara kelebihan puasa 6 dibulan syawal
Abu Ayyub al-Ansari r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun.” (Riwayat Muslim)
Imam Ahmad dan an-Nasai’e meriwayatkan dari Thauban, Nabi SAW telah bersabda: “Puasa Ramadhan (ganjarannya) sebanding dengan (puasa) 10 tahun, sedangkan puasa 6 hari di bulan Syawal, (pahalanya) sebanding dengan puasa 2 bulan, maka itulah bagaikan berpuasa setahun penuh.” (Hadis Riwayat Ibu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)
Harap aq dapat menjadi insan yang terbaik...Hanya Iman dan Taqwa membentuk keperibadiaan

balIK Kampung....

Image
Pejam celik pejam celik.....dah nak hbis ramadhan...hrmmm...masa2 pantas sungguh berlalu... Dh tinggal 1 minggu lbih jer nak raya....
He sebut jer pasal raya..mesti semua dah x sabar nak balik kampung...termasuklah aq sekarang ni... excited nk blik..walaupon jap lagi ada 1 lagi test..macam x kisah jer aq nih...he.. biasa ar.. mood in home....
So malam nih pkul 9.oo mlm aq bertolak..perjalanan dari kuantan-SP mengambil masa lbih kurang 9 jam..insyaAllah dalam kul 6 lbih pagi sampai la..Hope perjalanan pulang selamat.. Aq hanya mampu berdoa dan bertawakal.....
he 2 minggu cuti....so ape aq nak buat..haha enjoy raya la...... pas2 cuti kna bljar blik..so time nih nk relax ckit..........
ok lah ape pe pon....kepada semua kawan2...semoga perjalanan pulang kita ke destinasi diberkati dan selamat sampai ke kampong masing2.... SELAMAT BERCUTI....

kejadiaan di ESSO ...kerana kentang putar...haha

Image
Salam..hrmm....he ape la ...macam2 tul.....Sebenarnya aq kena tahan polis ..huhu...tapi bkan sebab race erk... Tapi sebab aq lalu jalan one way.... Cerita bermulanya peristiwa itu adalah seperti berikut...hahah(ayat skema ) :
Mula2 lpas jer study..roomate aq ajak pergi kk2..lpas tu kitaorg rancang nak la makan kentang putar kat ESSo tu...maklum lah lapar dalam kul 1 pagi....So,lpas jer pergi kk2 kitaorg pon Running la dengan moto merah aq tu p Esso.... Kalau diikutkan jauh U turn ke Esso..tapi dh pagi2 buta nih,aq ingat x da polis la....aq pon short cut la jalan ....bila dh sampai Esso... aq parking la moto ..tiba2 ada sorang brother Polis ni datang... Cuak aq...dalam hati kata(pi dah comperm kena saman)... Dialog: polis: Salam adik...mintak IC dgan Lesen... aq:oh..jap2... nah.... polis: tahu x ape silap kamu? aq: hurmm tau..(haha ngaku jer la..dah terang2 kantoi) polis:haa...lalu jalan one way..so ikut saya bawah khemah tu...
he...lepas tu aq bincang2 la dengan polis2 tu..kna ceramah lah ap…

Cinta Agung Ku..

Image
Ya Allah sejenak ku terfikir...apa kah diri ku ini cukup sempurna...kekadang hati ini terkedu..terfikir adakah amal ibadat ku kepada Mu cukup untuk bertemu Mu ya Allah.. Jikalah nyawa ku diambil oleh Mu ya Allah pada ketika ini, apakah cukup amal yang ku bawa... Berikanlah keampunan kepada hamba Mu ini Ya Allah sesungguhnya kau lah Maha pengampun dan mengasihi hamba mu yang lemah ini.
Dan dikala aku kesedihan kau berikan kebahagiaan.. dikala aku kesunyiaan kau berikan kesempurnaan.. dikala aku kekurangan kau berikan ketabahan.. dan dikala aku dalam kelemahan kau berikan kekuatan..
Dan jika diberikan ujian daripada Mu kepada ku.. Ku hanya mampu berdoa dan mengharap bantuan daripada Mu Kerana Ujian yang diberikan itulah tandanya Cinta Mu kepada hamba Mu yang soleh..
Sesungguhnya hati ini perlukan Cinta kepadaMu ... terimalah segala keampunan hamba Mu ini.. Berikanlah Ya Allah dugaan yang ku alami sekarang ini kekuatan untuk menghadapinya isikanlah kekosongan dalam jiwaku ini kerinduan kepadaMu supaya …

mErdeka!!

Image
Apa itu merdeka?hurmm...pada pendapat aq..simple jer... =Pembebasan Tanah Melayu dari Jajahan pEnjajah dan Malaysia menpunyai naungan/pentadbiran sendiri tanpa naungan negara luar....
Sudah 53 Tahun kita Merdeka...byak perubahan yang berlaku..seiring kemajuan teknologi sekarang...Kita harus bersyukur dengan Keamanan negara kita yang dikecapi sekarang kerana dapat membentuk masyarakat berbilang kaum dan bersatu menjaga keamanan negara Malaysia yg tercinta...
Seharusnya pengorbanan para pejuang negara kita yang terdahulu haruslah dihargai.. Mereka berjuang bersungguh2 demi menjaga keamanan negara.Sedekahlah al Fatihah kepada mereka yang telah terkorban,Sesungguhnya jasa mereka tidak ternilai.
Oleh itu,kita sebagai The New Generation....haruslah mengambil ikhtibar diatas penjajahan yang berlaku pada satu ketika dahulu. Golongan remaja perlulah menjadi pemangkin negara untuk menjaga keamanan dan kemakmuran yang ada sekarang..Jangan kita mudah terleka dengan hiburan2 barat yang dapat meruntuhka…

stdy2....esk test..:)

Image
eurmmm...esk test...so mcm biasa ar..last minit bawu nk stdy pepepon.....aq stdy gak....he............... aq nk score semua subject........tu kalo bleh la... esk principle control system...agak susah la, yg penting En ckap stdy note n exercise dy..so ape lagi dgan keinginan yg membara nk stdy...aq pon ikut la apa yg En ckap... hopefully aq bleh buat esk... aq X nal gagal lagi.........aq nk berjaya........... aq nk capai cita2 aq....... huhu..ok la...ade ckit lagi ni yg perlu revision... bye2.....

Naper aq malas sangat!!!!!!!!!!!

Image
huhu....bape hari lgi dh nk test.........tpi x start stdy agi pon....bla bka buku je ngntuk,,,stdy jer ngantuk...... nape ek dgan diri aq nih...bla la sikap malas aq nih nk hilang.... asyik2 fb~game...fb~game....yg tu jer tau...bla esk nk test bru kelam kabut nk study...... Waduh2!!!....berat nanang bak kata orang trngganu,,hahah......
Aq dh cuba...tpi skejap jer....brubah..pas tu malas blik....bla la nk constant ek perangai ni.... Start jer minggu depan test 1 dah mula...comfirm tension time tuh... dah la sem 3 nih subject killer plak....pecah pala d buatnya..........
Ya Alah berikan lah kekuatan padaku..... berikan lah kekuatan semangat pada diri ku ini....
apa2 pon..aq perlu BERUBAH.....aq mesti ISTIQAMAH dalam setiap apa yg aq lakukan... aq nk berJAYA...aq nk dapat result cemerlang...aq nk bagi parents gembira...aq nk wat yg TERBAIK......
Hanya padaMu ku Memohon dan Hanya padaMu lah Ya Allah ku berserah.... Azamku kali ni.....aq NAK BERUBAH...ISTIQAMAH dalam sesuatu kerja.... insyaAllah.....
K…

RamaDhan kembali....

Image
Assaalammualaikum...
Bersyukur kerana Dapat lagi merasai nikmatnya ramadhan pada Tahun ini.... X semua yang dapat merasai.. ada yg dh diPanggil bertemu dgn Nya...
bersyukur ke hADratNya.... hope ramadhan kali ni adalah ramadhan yang terbaik dari sebelum ini....
Keimanan adalah tunjang kejayaan... Semoga kedatangan Ramadhan ni aq x sia2 kan....

PerJUmpaan ahli baru kelab kayAk UMP 2010...

Assalammualaikum....
perhh..td perjumpaan dgan ahli baru.. xsangka juga la ramai yg datang walaupon hujan2 ni.... he...nampaknya bertambah lah ahli kelab kayak,lihat dari air muka masing2 perhh..bersemangat diaorang..baguslah...hope jangan hanGat2 TAIK air jer.....bila ada training trunlah beramai2 ek...
Tadi ada sesi perkenalan dgn MT kelab kayak...perhh bab2 ckap ni aq lemah ckit..... mesti bdebar2 jer..x tau lah bla aq ni nk jadi berani...time aq perknal dri tadi x tau la diaorg ni dapat dgar ke x...suara aq ni dh la x kuat sgat pon...X pe la..ape2 pon ok je la td....
Semua MT n ahli2 lama kelab kayak dah wat terbaik dalam perjumpaan dgan ahli baru....tadi.. so hope ahli2 baru dapat memberi kotmitmen yang terbaik dalam kelab kayak UMP....
MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA........life kayaking.....

my first blog...

pada jam 2.44 a.m ..28.07.10.. aq sudah siap mencreate blog aq..hedah x de keje sngat,baca blog org....bla tngk n baca...teringin plak aq nak ada blog ni... so ape lagi..create jer ar...walaupon assgmnt x siap agi ni.he3.... apa2 pon,,blog aq ni just simple... hope pas ni dapat blajar agi nk buat yg cantik2..n ad follower...he.. ok lah nak continue assgmnt blik....sekian...:)