Posts

Showing posts from September, 2010

alahamdulillah..selesai juga ..selamat HAri raya semua MAAF silap salah Aku

Image
Harini syukur Alhamdulillah....selesai juga puasa sunat 6 syawal aq....Walaupon byak cabaran nyer dapat juga aq tempuhi dengan keizinan-Nya...
Antara kelebihan puasa 6 dibulan syawal
Abu Ayyub al-Ansari r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun.” (Riwayat Muslim)
Imam Ahmad dan an-Nasai’e meriwayatkan dari Thauban, Nabi SAW telah bersabda: “Puasa Ramadhan (ganjarannya) sebanding dengan (puasa) 10 tahun, sedangkan puasa 6 hari di bulan Syawal, (pahalanya) sebanding dengan puasa 2 bulan, maka itulah bagaikan berpuasa setahun penuh.” (Hadis Riwayat Ibu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)
Harap aq dapat menjadi insan yang terbaik...Hanya Iman dan Taqwa membentuk keperibadiaan

balIK Kampung....

Image
Pejam celik pejam celik.....dah nak hbis ramadhan...hrmmm...masa2 pantas sungguh berlalu... Dh tinggal 1 minggu lbih jer nak raya....
He sebut jer pasal raya..mesti semua dah x sabar nak balik kampung...termasuklah aq sekarang ni... excited nk blik..walaupon jap lagi ada 1 lagi test..macam x kisah jer aq nih...he.. biasa ar.. mood in home....
So malam nih pkul 9.oo mlm aq bertolak..perjalanan dari kuantan-SP mengambil masa lbih kurang 9 jam..insyaAllah dalam kul 6 lbih pagi sampai la..Hope perjalanan pulang selamat.. Aq hanya mampu berdoa dan bertawakal.....
he 2 minggu cuti....so ape aq nak buat..haha enjoy raya la...... pas2 cuti kna bljar blik..so time nih nk relax ckit..........
ok lah ape pe pon....kepada semua kawan2...semoga perjalanan pulang kita ke destinasi diberkati dan selamat sampai ke kampong masing2.... SELAMAT BERCUTI....

kejadiaan di ESSO ...kerana kentang putar...haha

Image
Salam..hrmm....he ape la ...macam2 tul.....Sebenarnya aq kena tahan polis ..huhu...tapi bkan sebab race erk... Tapi sebab aq lalu jalan one way.... Cerita bermulanya peristiwa itu adalah seperti berikut...hahah(ayat skema ) :
Mula2 lpas jer study..roomate aq ajak pergi kk2..lpas tu kitaorg rancang nak la makan kentang putar kat ESSo tu...maklum lah lapar dalam kul 1 pagi....So,lpas jer pergi kk2 kitaorg pon Running la dengan moto merah aq tu p Esso.... Kalau diikutkan jauh U turn ke Esso..tapi dh pagi2 buta nih,aq ingat x da polis la....aq pon short cut la jalan ....bila dh sampai Esso... aq parking la moto ..tiba2 ada sorang brother Polis ni datang... Cuak aq...dalam hati kata(pi dah comperm kena saman)... Dialog: polis: Salam adik...mintak IC dgan Lesen... aq:oh..jap2... nah.... polis: tahu x ape silap kamu? aq: hurmm tau..(haha ngaku jer la..dah terang2 kantoi) polis:haa...lalu jalan one way..so ikut saya bawah khemah tu...
he...lepas tu aq bincang2 la dengan polis2 tu..kna ceramah lah ap…

Cinta Agung Ku..

Image
Ya Allah sejenak ku terfikir...apa kah diri ku ini cukup sempurna...kekadang hati ini terkedu..terfikir adakah amal ibadat ku kepada Mu cukup untuk bertemu Mu ya Allah.. Jikalah nyawa ku diambil oleh Mu ya Allah pada ketika ini, apakah cukup amal yang ku bawa... Berikanlah keampunan kepada hamba Mu ini Ya Allah sesungguhnya kau lah Maha pengampun dan mengasihi hamba mu yang lemah ini.
Dan dikala aku kesedihan kau berikan kebahagiaan.. dikala aku kesunyiaan kau berikan kesempurnaan.. dikala aku kekurangan kau berikan ketabahan.. dan dikala aku dalam kelemahan kau berikan kekuatan..
Dan jika diberikan ujian daripada Mu kepada ku.. Ku hanya mampu berdoa dan mengharap bantuan daripada Mu Kerana Ujian yang diberikan itulah tandanya Cinta Mu kepada hamba Mu yang soleh..
Sesungguhnya hati ini perlukan Cinta kepadaMu ... terimalah segala keampunan hamba Mu ini.. Berikanlah Ya Allah dugaan yang ku alami sekarang ini kekuatan untuk menghadapinya isikanlah kekosongan dalam jiwaku ini kerinduan kepadaMu supaya …